Швеция май ще види НАТО през крив макарон

Анкара привика шведския посланик заради протест до посолството й в Стокхолм

Новини
20:39 - 21 Ноември 2022
3903
Швеция май ще види НАТО през крив макарон

Министерството на външните работи на Турция повика днес посланика на Швеция, за да поиска разследване на проява в Стокхолм, разглеждана като обидна за президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха днес двама турски дипломатически източни, цитирани от Ройтерс и турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По думите им при инцидента група, симпатизираща на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), е организирала протест в близост до посолството на Турция в Стокхолм и е прожектирала върху сградата кадри, които според Анкара представляват "терористична пропаганда" и включват обидно съдържание за Ердоган.

Турция очаква от Швеция да открие отговорните за проявата, казаха дипломатическите източници. 

Инцидентът се случва в деликатен момент в двустранните отношения с Турция, в който Швеция иска одобрението на Анкара за присъединяването си към НАТО.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.