Швеция налива 335 млн. долара в бюджета за борба с престъпността

ЕС
13:07 - 11 Септември 2024
695
Швеция налива 335 млн. долара в бюджета за борба с престъпността

Швеция ще увеличи разходите за съдебната си система с 3,46 милиарда крони (335 милиона долара) в бюджета си за 2025 г., съобщава "Ройтерс".

Целта е да ограничи високите нива на престъпност.

Включвайки по-рано взетите мерки и други увеличения на разходите, бюджетът на съдебната система ще нарасне с 8 милиарда крони, или 10% на годишна база, до 86,7 милиарда крони през следващата година.

През последното десетилетие Швеция беше разтърсена от групово насилие, често включващо непълнолетни, и има най-висок процент на насилие с оръжие на глава от населението в Европейския съюз.

Министърът на правосъдието Гунар Стромер заяви, че въпреки че стрелбите, свързани с организираната престъпност, от началото на годината са били по-малко в сравнение със същия период на 2023 г., съществува риск от влизане в нова спирала на насилие.

"Целим се да възстановим сигурността в Швеция за всички честни граждани. Това включва основно три неща: пресичане на сериозното насилие, пресичане на престъпната икономика и спиране на набирането на деца и млади хора в банди", подчерта Стромер.

Той отбеляза, че правителството планира да увеличи разходите за съдебната система до 100 милиарда крони през 2027 г. от 69 милиарда през 2023 г.

Дясноцентристката правителствена коалиция, която разчита на подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", трябва да внесе своя законопроект за бюджета за 2025 г. в парламента на 19 септември.