Швеция осъди изгарянето на Корана

Властите нарекоха случилото се "ислямофобски акт" и подчертаха, че тези действия, които по никакъв начин не отразяват възгледите на шведското правителство"

Новини
19:50 - 02 Юли 2023
1896
Швеция осъди изгарянето на Корана

Шведското правителство осъди изгарянето на екземпляр на Корана пред главната джамия в столицата Стокхолм в сряда, наричайки го "ислямофобски акт", предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след като по-рано днес Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) призова да не бъдат допускани нови подобни инциденти.

Правителството "напълно разбира, че ислямофобските действия, извършени по време на протести в Швеция, може да бъдат обидни за мюсюлманите", заяви шведското министерство на външните работи.

"Остро осъждаме тези действия, които по никакъв начин не отразяват възгледите на шведското правителство", се подчертава в комюникето.

"Изгарянето на Корана или друг свещен текст е обиден и неуважителен акт и явна провокация. (Подобни) прояви на расизъм, ксенофобия и нетолерантност нямат място в Швеция или в Европа", дава да се разбере шведското външно министерство. В същото време по изтъква, че в Швеция има "конституционно защитено право на свобода на събранията, изразяването и демонстрациите".

След случая в сряда шведските посланици в ислямски държави като Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства и Мароко бяха извикани в съответното министерство на външните работи в знак на протест.

Шведската полиция беше разрешила демонстрацията, но след това започна разследване за "агитация срещу етническа група" с мотива, че Коранът е бил изгорен пред джамия, отбелязва АФП.