Швеция осъди видеото с мнимата екзекуция на Ердоган

Днес турската прокуратура започна да разследва случая

ЕС
16:08 - 13 Януари 2023
1630
Швеция осъди видеото с мнимата екзекуция на Ердоган

Шведският премиер Улф Кристершон осъди днес публикуван от кюрдска организация видеозапис, на който чучело на турския президент Реджеп Ердоган виси с главата надолу на въже в Стокхолм, предаде Франс прес.

Инсценировката на "мнима екзекуция на демократично избран чуждестранен лидер" е "изключително сериозно нещо", каза Кристершон по телевизия Те Фау 4.

На видеото, публикувано в Tуитър от "Комитета на Рожава" (названието на кюрдските територии в Северна Сирия) - организация, близка до Кюрдската работническа партия (ПКК) - е пресъздадена екзекуцията на италианския диктатор Бенито Мусолини през 1945 г. Чучелото на Ердоган е окачено да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

"Историята показва, че диктаторите свършват така", гласи надпис във видеото.

Записът предизвика вчера дипломатически сандал между Турция и Швеция. Шведският посланик в Анкара беше извикан от турското министерство на външните работи.

Днес турската прокуратура започна да разследва случая, съобщи ДПА.

Турция блокира от май влизането на Швеция, както и на Финландия, в НАТО, обвинявайки я, че укрива на своя територия членове на ПКК и свързани с нея организации, които смята за терористични, припомня АФП. В Швеция има голяма кюрдска диаспора.

Шведският премиер каза, че действията на организацията "Комитет за Рожава" имат за цел да "саботират кандидатурата на Швеция за членство в НАТО".

В началото на миналия месец Швеция екстрадира член на ПКК в Турция. Турското правителство обаче продължава да изисква от скандинавската страна да му предаде и други хора.