Швеция приготвя още над 6 млрд. евро военна помощ за Украйна до 2026 г.

Украйна
11:07 - 22 Май 2024
2250
Швеция приготвя още над 6 млрд. евро военна помощ за Украйна до 2026 г.

Правителството на Швеция се споразумя днес със своята подкрепяща партия за рамка за допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност около 6.5 милиарда евро за периода 2024-2026. Това предават от Ройтерс.

"За да се засили шведската подкрепа за Украйна и да се увеличи дългосрочната перспектива, правителството и шведските демократи се споразумяха да въведат рамка за военна подкрепа за Украйна", се казва в изявление.

Средствата ще бъдат разделени поравно за трите години. Включително предложеното допълнение, общата планирана военна и странична подкрепа на Швеция за Украйна ще възлиза на над 8.5 милиарда евро, пише още в съобщението на правителството.

Военната подкрепа съгласно новата рамка може да включва дарения на отбранително оборудване, финансови вноски и финансова подкрепа за закупуване на отбранително оборудване.

"Рамката би могла да натовари публичните финанси за няколко години и дори след 2026 г.", посочват от шведското правителство.

Припомняме, миналата седмица министърът на отбраната Пол Джонсън заяви, че Швеция може да обмисли изпращането на военни в Украйна, ако държавите - членки на НАТО се споразумеят по този въпрос. Засега обаче държавата няма такива намерения.

На 9 май правителството на Швеция инструктира въоръжените сили на страната да преведат още 28 милиона евро в подкрепа на украинските отбранителни сили, с цел укрепване на защитата чрез дронове, разминиране и подсилване на флота.