Швеция съобщава за първи случай на по-тежък щам на маймунска шарка

Засегнатото лице също е било заразено по време на престой в район на Африка с голямо огнище на mpox Clade I

Новини
12:30 - 16 Август 2024
995
Швеция съобщава за първи случай на по-тежък щам на маймунска шарка

Швеция съобщи за случай на по-тежък щам на маймунска шарка, като твърди, че това е първият такъв щам, открит извън продължаващата епидемия в африканските страни.

Според Агенцията за обществено здраве на страната той е диагностициран при човек, потърсил лекарска помощ в Стокхолм, след като се е заразил в район на Африка, където се разпространява този щам на вируса.

„Заразеният е получил грижи и инструкции в съответствие с препоръките на здравната агенция“, съобщи на пресконференция Оливия Вигзел, генерален директор на Шведската агенция за обществено здраве

„Случаят е първият, причинен от Clade I, който е диагностициран извън африканския континент. Засегнатото лице също е било заразено по време на престой в район на Африка, където има голямо огнище на mpox Clade I“, каза тя.

Съобщението дойде ден след като Световната здравна организация (СЗО) обяви, че епидемията от mpox в няколко африкански държави представлява глобална извънредна ситуация.

Това е второто обявяване на за извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение през последните две години.