Швеция също обмисля да даде танкове на Украйна

Украйна
12:45 - 23 Февруари 2023
1807
Швеция също обмисля да даде танкове на Украйна

Швеция е готова да изпрати някои от своите бойни танкове "Леопард" на Украйна. Това заяви министърът на отбраната Пол Йонсон, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че страната му се готви да предостави и друг пакет помощи на Киев, за да му помогне във войната срещу Русия.

Швеция изпрати няколко пакета военна и хуманитарна помощ на Украйна от началото на инвазията, наричана от Москва "специална военна операция".

Последната доставка включва бронирани бойни машини на пехотата, за които министърът на отбраната заяви, че ще бъдат основната помощ от Стокхолм за Украйна като военна техника за сухопътни операции.

Швеция възнамерява да изпрати на Украйна и усъвършенствана артилерийска система "Арчър". В шведския парламент пък се засилва подкрепата за предоставяне на част от 120-те танка "Леопард", с които разполага страната.

"Отворени сме за това и водим тесен диалог по въпроса, преди всичко с Германия", отбеляза Йонсон.

Миналия месец Германия се съгласи да изпрати танковете "Леопард 2", считани за едни от най-добрите в арсенала на Запада, като загърби опасенията относно доставянето на тежко въоръжение, което Киев счита за решаващо за победата срещу Русия. Берлин даде зелена светлина и на други страни да изпратят своите бронирани машини германско производство на Киев. От своя страна Москва смята този ход за опасна провокация.

Преди дни стана ясно, че Полша също ще предостави на Украйна 14 танка "Леопард 2" през "следващите две до три седмици", след като украинските войници завършат обучението си.

Такава готовност изразиха и други страни, като Норвегия и Испания.