Швеция: Ще броим мъртвите с хиляди

Страната с население 10 млн. души засега има 6131 потвърдени случаи на заразата и 358 жертви

Топ
12:16 - 04 Април 2020
8963
Швеция: Ще броим мъртвите с хиляди

Швеция призна, че очаква хиляди смъртни случаи заради по-либералния си подход в борбата с разпространението на коронавируса. "Ще броим мъртвите с хиляди. Трябва да сме подготвени за това", предупреди премиерът Стефан Льовен в интервю за местния в. "Дагенс нихетер", цитиран от БНР.

За решението да не бъдат въведени строги ограничения и социална изолация в борбата с коронавируса, той призна, че "това означава, че ще имаме повече много болни хора, нуждаещи се от интензивни грижи, ще имаме много повече мъртви". В Швеция, чието население е около 10 млн. души, засега има 6131 потвърдени случаи на заразата и 358 жертви.

"Мисля, че нашият подход не бива да бъде преувеличаван прекалено много", каза още премиерът Стефан Льовен. И допълни, че "всички страни обмислят как да наложат социално дистанциране и да укрепят здравната си система. Ние го правим по различни начини, понякога сме на различни етапи". Според Льовен пандемията от коронавируса ще продължи "месеци, не седмици".

В началото на седмицата все пак властта в Стокхолм наложи пълна забрана на посещенията в домовете за възрастни хора, които са смятани за най-уязвими. Освен това правителството обеща да бъде увеличен броят на тестваните за COVID-19. Няколко зимни курорта пък решиха да затворят в опит да спрат разпространението на заразата.

- Все повече млади хора се разболяват сериозно или умират от коронавирусната инфекция, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БГНЕС.

Експертите от организацията се опитват да разберат защо все повече здрави пациенти без съпътстващи заболявания се оказват в интензивни отделения с тежки форми на заразата. "Все още има много неизвестни в момента", заяви експертът на СЗО д-р Мария Ван Керхове на пресконференция в Женева. По думите й като цяло повечето от хората, които преживяват тежко COVID-19 и биват приети в интензивно отделение, са хора в по-напреднала възраст и обикновено имат едно или повече придружаващи заболявания. "Това обаче, което се вижда в някои страни, е, че пациенти на 30, 40 и 50 години, все по-често попадат в интензивни отделения, и случаите им все повече завършват със смърт", заявява тя.

Изявлението на експертите от СЗО идва в момент, когато 13-годишно момче без придружаващи здравословни проблеми почина от COVID-19 в лондонска болница в понеделник. Семейството му дори не успя да присъства на погребението на момчето, защото бе под карантина. Момчето бе погребано служебно. В Корея един от шест смъртни случая вследствие на COVID-19 е сред хора на възраст под 60 години, сочи още статистиката на организацията. В Италия около 10-15% от хората, които са починали след интензивно лечение в болница, са били на възраст под 50 години. Миналата седмица във Великобритания пък почина момиче на 21 години, заразено с вируса. То не е имало никакви придружаващи заболявания.

- Световната здравна организация (СЗО) заяви, че остава на позицията си, че ползването на респираторни маски трябва да е предимно за здравните работници, но допусна възможността за по-масово използване на домашно изработени маски или други покрития за уста като начин за забавяне на разпространението на коронавируса. Високопоставен представител на СЗО е коментирал, че има известна възможност от предаване по въздушен път на вируса, който вече е заразил над 1 милион души по света, но се смята, че заразяването става основно от хора със симптоми, които кашлят и кихат и заразяват твърди повърхности или други хора, пише „Сега“.

"Трябва да запазим медицинските хирургически респираторни маски за нашите работници на фронтовата линия, но идеята да се ползват респираторни покрития или покрития за уста за възпиране на кашляне и кихане само по себе си не е лоша идея", каза д-р Майк Райън, водещият експерт на СЗО по извънредни ситуации, цитиран от БНР. Това обаче не отменяи нуждата от редовно миене на ръцете и спазване на социална дистанция.

- Щатът Ню Йорк регистрира рекордните за САЩ 562 починали от коронавируса за едно денонощие. Общо жертвите в щата стават 2935, а заразените са над 100 000, от които 14 000 са приети в болници, а 8800 са изписани. По данни на университета "Джонс Хопкинс" инфектираните в цялата страна са над 246 000, а починалите - над 6000. Губернаторът на Ню Йорк предупреди, че съвсем скоро хора ще започнат да умират поради липса на апарати за обдишване и болнични легла и поиска ресурси от цялата страна да се съсредоточат в неговия щат, който е епицентър на епидемията в Съединените щати.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции. На дневния брифинг за журналисти, посветен на пандемията, Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а "само за препоръка", която да бъде спазвана на доброволна основа.

"Аз лично няма да нося" маска на лицето, подчерта той. Тръмп обяви, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома.

Новите указания не бива да бъдат възприемани като заместител на по-рано препоръчаните мерки за социално дистанциране, предупреди освен това той. Препоръката бележи обрат в позицията на американските власти, които дълго време твърдяха, въз основа на оценки на Световната здравна организация (СЗО) и на ЦКПЗ, че не е необходимо да се носи маска, освен ако съответният човек няма симптоми на коронавируса.

- Турция забрани влизането и излизането от 30 големи свои града за срок от 15 дни, обяви президентът Реджеп Ердоган в обръщение към нацията, излъчено в неговия микроблог в Туитър. "Най-важното е изолацията, но виждаме нарушения. Затова се налага да минем от доброволна към задължителна изолации. От тази нощ за 15 дни се забранява влизането и излизането в 30 големи градове на Турция, забранява се и излизането по улиците на лица под 20 години, всички трябва да носят места на обществените места", заявява Ердоган. По-рано здравният министър Фахретин Коджа обяви, че броят на заразените лица в страната е нараснал за едно денонощия от 18 135 до 20 921 души, броят пък на починалите се увеличил от 356 до 425.

- В Москва починаха четирима пациенти с двустранна пневмония и положителни тестове за коронавирус, съобщи здравното министерство. Единият от пациентите е бил на 34 години. Той е страдал от хроничен бронхит, имал е и проблеми със сърцето и панкреса. Мъжът бил на изкуствена вентилация на дробовете в продължение на 4 дни, имал е и кръвоизливи. Другите трима починали били на възраст от 80 до 86 години. В Русия са регистрирани 4149 случая на заразяване с COVID-19, около 300 души вече са оздравели.

- Франция отчете вчера нови 588 смъртни случаи от коронавирус в болниците, което е мрачен рекорд за едно денонощие от началото на епидемията, предаде БГНЕС. Така смъртните случаи в страната станаха 5091, но те са само от болниците. Други 1416 смъртни случаи има в старческите домове. Това увеличава общата смъртност от коронавируса до 6507. Франция е потвърдила близо 60 000 заразени с коронавируса.

Междувременно Франция отмени матурите  - учениците в 11-и клас на френските гимназии, които се явяват на матура, тази година ще бъдат оценени само по текущите си резултати заради епидемията от коронавируса, заяви министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Вместо това те ще получат средна оценка по всеки предмет, която ще се изчисли от оценките им на контролни изпити и домашни работи през изминалата учебна година.

- Първият случай на заразяване с коронавируса от новия тип бе регистриран и на Фолклендските острови, съобщиха местните власти в Twitter. Пациентът е бил откаран в болница от местно летище на 31 март с редица симптоми. Състоянието му се оценява като стабилно.

- В Китай броят на заразените е достигнал 81 639, като от тях 76 751, или 94%, са излекувани и изписани от болниците, съобщи БГНЕС. През последното денонощие в континенталната част на Китай четирима пациенти са починали от COVID-19, регистрирани са 19 нови случая, от които 18 са внесени отвън, а оздравелите са 180 пациенти. Към момента в Китай са регистрирани общо 888 случая на коронавирус, които са вкарани от други страни. Все още боледуват 698 души, от които 17 се намират в тежко състояние, а 190 души са оздравели. Няма смъртни случаи на прибрали се и заразени в чужбина отвън китайци.

- Тази нощ броят на заразените с коронавирусна инфекция по света надхвърли 1.1 милиона души, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Става въпрос само за броя на потвърдените случаи на заразата, съобщиха от университета Джонс Хопкинс в САЩ. Точният брой на заразените е достигнал 1 100 283, а 58 929 души са починали. В същото време 226 669 пациенти са били излекувани от коронавирусна инфекция.

- Броят на пациентите с потвърдена инфекция COVID-19 в Израел се увеличи с повече от 550 само за един ден и достигна 7589. Броят на починалите вече е 42 души, съобщава Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости. Броят на излекуваните от заразата е 427. В тежко състояние са 115 заразени, 98 от тях са интубирани.