Швеция ще дари още 8,7 милиона евро на инициативата "Зърно от Украйна"

Финландия също ще предостави допълнителна помощ от 3 милиона евро

Топ
17:44 - 26 Ноември 2023
3008
Швеция ще дари още 8,7 милиона евро на инициативата "Зърно от Украйна"

Шведското правителство ще предостави на Украйна над 8,7 милиона евро като част от инициативата "Зърно от Украйна", предаде Укринформ, като се позова на изявление на шведския премиер Улф Кристершон в социалната платформа "Екс".

"Радвам се да съобщя, че Швеция ще предостави още 100 милиона шведски крони (8,7 милиона евро) на инициативата "Зърно за Украйна" чрез Световната продоволствена програма. Украйна продължава да допринася към световната продоволствена сигурност въпреки агресията от страна на Русия", се казва в неговата публикация. 

Финландия също ще предостави допълнителна помощ от 3 милиона евро, за да подобри продоволствената сигурност в Украйна. Средствата ще бъдат насочени към подкрепа за износа на зърно и ще помогнат при разминирането на села.

Като част от инициативата "Зърно от Украйна" Литва ще предостави до края на годината 2 милиона евро и е готова да увеличи капацитета на балтийските пристанища специално за износа на Украйна, посочва Укринформ. 

В Киев вчера се състоя втората среща на украинската хуманитарна инициатива "Зърно за Украйна" под егидата на президента Володимир Зеленски. Участниците приеха обща декларация, подкрепена от 23 държави.

Вчера Зеленски каза по време на срещата, че Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана, за да защити маршрутите си за износ на зърно, както и регионите, които граничат с Русия, предаде Ройтерс.

"Има недостиг на противовъздушна отбрана - това не е тайна", заяви Зеленски на срещата, на която присъстваха високопоставени представители на европейски страни, сред които швейцарският президент Ален Берсе и министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните.

Украинският лидер изтъкна, че Украйна ще получи от чуждестранните си партньори кораби, които да съпровождат търговските кораби от украинските пристанища, за да гарантират тяхната сигурност. 

"Имам споразумения с няколко държави за силно съпровождане на конвои от украинци, но с използване на (чуждестранно) оборудване", каза той.