Швеция ще екстрадира в Турция поддръжник на ПКК

ЕС
11:11 - 13 Юни 2023
1270
Швеция ще екстрадира в Турция поддръжник на ПКК

В понеделник шведското правителство реши да екстрадира турски гражданин, пребиваващ в Швеция, който през 2013 г. е бил осъден за престъпление, свързано с наркотици, в Турция, отбелязва АФП.

Този ход бе предприет, след като Турция, член на НАТО, продължи да възпрепятства кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз.

Мъжът, който е излежал присъдата си в затвора и живее законно в Швеция, твърди, че истинската причина за екстрадирането му е, че е бил активен член на прокюрдска политическа партия и е подкрепял група, която Анкара смята за терористи.

Върховният съд на Швеция заяви, че "няма пречки" за екстрадицията му и че мъжът е разследван в Турция за публикуване в интернет на манипулирани снимки на президента Реджеп Тайип Ердоган, което е наказуемо според турските закони.

Анкара обвинява Стокхолм, че не прави достатъчно, за да се справи с членовете на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други, които смята за екстремисти.

Военният алианс иска да приеме Швеция преди срещата на върха във Вилнюс, Литва, следващия месец. Всички съществуващи членове на НАТО трябва да ратифицират протокола за присъединяване на страната-кандидат, преди тя да се присъедини към трансатлантическия алианс.

Шведското министерство на правосъдието, което не посочи самоличността на мъжа, потвърди пред Асошиейтед прес, че правителството в Стокхолм е одобрило решението на шведския върховен съд от миналия месец за екстрадирането му. Не е ясно дали мъжът е сред групата хора, които Турция иска да екстрадира.

Миналия месец Швеция затегна законите си за борба с тероризма. Шведските законодатели включиха наказание лишаване от свобода до осем години за лица, осъдени за участие в екстремистка организация по начин, който има за цел да насърчи, укрепи или подкрепи групата. Измененията влязоха в сила на 1 юни.