Швеция удължи противоепидемичните мерки

През последните седем дни в страната са потвърдени около 270 000 случая на коронавирус

ЕС
16:38 - 26 Януари 2022
3324
Швеция удължи противоепидемичните мерки

Швеция ще удължи с още две седмици срока на действие на противоепидемичните мерки, тъй като вариантът Омикрон се разпространява с рекордна скорост в страната. Това предаде Ройтерс.

Според правилата баровете и ресторантите трябва да затварят в 23:00 ч., а броят на хората в по-големите закрити обекти е ограничен до 500 души.

"Имаме изключително висока степен на разпространение на Омикрон. Ограниченията трябва да останат в сила в продължение на две седмици. Ако всичко върви по план и ако ситуацията позволява, ще бъдат отменени след това", заяви министърът на здравеопазването Лена Халенгрен на пресконференция.

През последните седем дни в Швеция са потвърдени около 270 000 случая на коронавирус, но поради ограничените тестове здравните власти смятат, че реалният брой може да надхвърля половин милион.

Разпространението е довело до натоварване на здравната система, но то е много по-малко, отколкото при предишните вълни. Броят на пациентите, лекувани в интензивните отделения, е между 90 и 120 души през последните четири седмици.

В началото на пандемията Швеция се отличи с това, че се въздържа от локдауни и предпочете доброволни мерки, насочени към социално дистанциране и добра хигиена. Смъртните случаи на глава от населението са много повече от тези в скандинавските ѝ съседки, но по-малко от тези в повечето европейски държави, които заложиха на локдауните.