Шведите вдигнаха армията на 400 000, готвят ли се за война?

Всеки над 16 години е годен за мобилизация

Свят
15:06 - 16 Февруари 2023
1603
Шведите вдигнаха армията на 400 000, готвят ли се за война?

Професионални войници и резервисти, държавни служители, шофьори на автобуси или детегледачки - общо рекордните 404 218 шведи получиха своето "военно назначение" от миналото лято до сега.

Ако Швеция бъде нападната, те знаят какво се очаква от тях. В по-голямата си част ще трябва да продължат да работят на позицията си, смятана за критична за функционирането на обществото. 

Гражданската защита на страната е напълно възкръснала след почти 30-годишен сън, през които "искахме да вярваме във вечния мир",  иронично изтъква Маринет Них Радебо, която отговаря за комуникацията в шведската мобилизационна служба, пред в в. "Монд".

Подготовката по мобилизация тепърва започва. За сравнение през 1992 г. страната, която тогава е имала 8,5 млн. жители (срещу 10 млн. днес), може да включи 2,2 милиона в своята гражданска защита. Има възможност да мобилизира още един милион за армията. За останалите обитатели на възраст от 16 до 70 години също не може да става и дума за бягство: те трябва да продължат дейността си и може да бъдат мобилизирани от националната агенция по заетостта.

Задължението за отбрана, което бе позабравено в края на XX век, беше напомнено на 121 500 млади шведи, които празнуваха своя 16-ти рожден ден през 2022 г. Агенцията за гражданска защита им изпрати писмо, за да ги информира, че сега са част от "пълната защита" на кралството и са  "задължени да помагат в случай на заплаха от война или война".