Шведска изследователска ракета падна в Норвегия

Паднала е в планините на 10 км от най-близкото селище

Новини
10:35 - 26 Април 2023
934
Шведска изследователска ракета падна в Норвегия

Изследователска ракета, изстреляна от Шведската космическа корпорация (ШКК) рано в понеделник от космическия център "Есрейндж" в Северна Швеция, се повреди и се приземи на 15 км в съседна Норвегия, съобщава Ройтерс.

Ракетата е достигнала височина от 250 километра, където са били проведени експерименти при нулева гравитация, се казва в изявление на агенцията.

"(Ракетата) е паднала в планините на 1000 метра надморска височина и на 10 километра от най-близкото селище", каза Филип Олсон, ръководител на комуникациите в ШКК, пред Ройтерс във вторник.

"Има рутинни процедури, когато нещата се объркат и ние информираме както шведското, така и норвежкото правителство, както и други участници," каза той.

Работата по извличането на полезния товар е в ход и започва разследване за определяне на техническите подробности зад непланираната траектория на полета, каза агенцията.

"Норвежките власти приемат всякаква неразрешена дейност от норвежката страна на границата много сериозно", каза говорител на Министерството на външните работи по имейл.

В случай на нарушаване на границата отговорните лица трябва незабавно да информират съответните норвежки власти, включително външното министерство, по правилните канали, каза говорителят.

Министерството не е получило официално уведомление за инцидента от шведските власти, добави тя.

Работата на територията на Норвегия за намиране и събиране на всякакви останки също изисква предварително съгласие, каза говорителят.

Норвежкото външно министерство каза, че не е наясно дали има някакви щети в района на инцидента, докато говорител на ШКК каза, че ракетата е паднала далеч от населени места.