Шведската академия разследва "Честито, вие сте Нобелов лауреат"

Фалшиво позвъняване подлъгало ирландския писател Джон Банвил, че е спечелил авторитетната награда

Новини
13:44 - 15 Октомври 2019
1942
Шведската академия разследва "Честито, вие сте Нобелов лауреат"

Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, ще се опита да установи личността на човека, позвънил от нейно име на ирландския писател Джон Банвил, че е получил престижния приз малко преди официалното обявяване на лауреатите, предаде ТАСС.

Щастливата новина зарадвала белетриста само половин час, но тя се оказала фалшива, след като той узнал имената на истинските получатели на приза за 2018 и 2019 година.

Шведската академия ще трябва да изясни кой си е направил толкова лоша шега с уважавания ирландски писател. "Поръчахме разпечатки от нашите телефонни позвънявания, за да установим дали въпросното обаждане е станало от Шведската академия", заяви постоянният представител на академия Матс Малм.

Самият Джон Банвил заяви в ирландската преса, че той не се усъмнил в обаждането за неговото награждаване, тъй като то дошло от Стокхолм.

Седемдесет и три годишният писател е считан за един от най-изтъкнатите литератори на своята страна. Блестящ стилист, той е носител на наградата "Букър" и неговата проза често е сравнявана с тази на Владимир Набоков.