Швейцария отново се обръща към ядрената енергетика

ЕС
14:28 - 30 Август 2024
1256
Швейцария отново се обръща към ядрената енергетика

Пускането на нови атомни електроцентрали в Швейцария може да отнеме десетилетия поради безброй политически и финансови пречки. Това мнение изразиха енергийни експерти и политици, след като правителството обяви плановете си да премахне забраната за изграждане на нови централи, предаде "Ройтерс".

На 28 август Федералният съвет отмени решението от 2017 г. за спиране на ядрената енергия, за да постигне целите за климата и да отговори на геополитическата несигурност като войната в Украйна, която подхрани страхове от прекъсвания в страната.

Защитниците на ядрената енергия приветстваха този ход, като вестник Le Temps го нарече "добра новина" с оглед на глобалните промени след ядрената авария във Фукушима през 2011 г. в Япония, която предизвика Швейцария да спря ядрената енергия.

Но не са много тези, които очакват промяната да дойде лесно или бързо.

По думите на Стефани Егер, експерт по ядрена енергия в Швейцарската енергийна фондация, изграждането на новата централа ще отнеме най-малко 35 години заради процесът на промяна на закона, намирането на милиарди долари финансиране, получаването на разрешителни, като същевременно се отблъскват вероятните референдуми от опозицията.

Много е вероятно да бъдат необходими субсидии и затова защитниците на ядрената енергия ще трябва да са "много издръжливи и с дълбоки джобове", за да осъществят нова ядрена централа, каза още Егер и посочи, че има по-евтини и по-устойчиви алтернативи.

Според данни на швейцарското правителство към момента почти една трета от производството на електроенергия в Швейцария идва от ядрена енергия, докато водноелектрическата енергия представлява около 62%. Изкопаемите горива и възобновяемата енергия, с изключение на водната енергия, представляват само 9% от енергията на страната.

Според ръководителя на Центъра за ядрено инженерство и науки в Института Пол Шерер Андреас Пауц, строителството на централата едва ли ще започне преди 2040 година заради годините, необходими за вдигане на забраната за нови ядрени централи и получаване на одобрение на лицензи.

Ако това се случи, с подобрения на веригата за доставки и рационализирани регулации, търговските операции могат да започнат до средата на 2040 г., каза Пауц.

Роджър Нордман, федерален законодател, който се противопоставя на отмяната на забраната, смята, че това ще продължи до началото 2060 година. "Това е много дълъг процес и ще бъде много трудно", каза той, като посочи, че най-вероятно ще има и референдуми за три бъдещи законопроекта, необходими за разрешаване на нов завод при пряката демокрация в Швейцария.

Швейцария е извела от експлоатация една централа, а останалите три са остарели, построени между края на 60-те и началото на 80-те годинина 20 век.

Говорителят на енергийното министерство Мариан Зюнд каза, че е твърде рано да се даде приблизителна дата за нови проекти, но настоящите централи могат да продължат да работят поне до 60-ата си година, при условие че отговарят на изискванията за безопасност.

Дори ако правителството преодолее парламентарната опозиция, огнищата на местна съпротива могат да застрашат напредъка.

Първият планиран реактор в Швейцария претърпя стопяване на активната зона през 1969 г., подклаждайки опасения за безопасността, които все още витаят. Друго предизвикателство са разходите, тъй като съседи като Франция превишават бюджета си с милиарди долари за ядрени проекти.