Швейцария планира да увеличи хранителните си резерви

Новини
16:36 - 30 Юни 2022
1887
Швейцария планира да увеличи хранителните си резерви

Швейцария иска да разшири запасите си от храна за спешни случаи, за да се увери, че няма да бъде засегната от недостиг на кафе, зърно и захар, причинен от проблеми по веригите за доставки, промените на климата и конфликти като този в Украйна, пише Ройтерс.

Нарастващото население и промените в производството на храни са накарали правителството да обмисли увеличаване на запасите от три-четиримесечно в момента до шестмесечно потребление.

Например това би означавало рязко увеличение на 160 000 тона зърно, съхранявано в силози из цялата страна, до нива, наблюдавани за последно през 80-те години.

Страната планира също така да изгради още силози, за да съхранява повече фуражи, пшеница и ориз по държавни договори с близо 100 производители на храни. Ако правителството одобри това предложение, новите силози ще бъдат изградени през следващото десетилетие.

Започнахме проекта преди войната в Украйна, но това подчерта колко важно е да имаме резерв, каза пред Ройтерс Петер Леман, шеф на задължителните запаси във Федералната служба за национално икономическо снабдяване.

Швейцария, която внася около 40% от храната си, има също запаси от гориво за спешни случаи, въпреки че в момента няма планове за тяхното увеличаване. Става дума за бензин и дизел за 4,5 месеца.

Изменението на климата може също да затрудни получаването на правилните хранителни продукти в бъдеще, сподели Леман. Той коментира, че ако веригата за доставки се срине или е имало провал на реколтата поради лошо време или суша, това може да има политически последици.

Засега няма планове за освобождаване на хранителни запаси за понижаване на инфлацията, която през май достигна най-високото си ниво от 14 години.