Швейцария потъна във винфест

Празникът на винопроизводителите се провежда веднъж на 20 години

Любопитно
19:23 - 18 Юли 2019
2060
Швейцария потъна във винфест

Швейцария потъна във винфест - хората отвориха бутилките с вино, за да отдадат почит на своите производители на фестивал във Вевей, който се провежда веднъж на 20 години и датира от 18-и век, съобщи Ройтерс.

Триседмичният "Празник на винопроизовдителите" започна с традиционни костюми, алпийски рогове, крави и танцьори.

Фестивалът датира от 1797 г., но корените му са още по-стари. Цял век преди това винопроизводителите порицават най-лошия работник във винарните, като му слагат корона пред църквата във Вевей - град в сърцето на известния с лозята си кантон Во. След време местната гилдия решила да прави точно обратното - да почита най-добрия.

Фестивалът вече се провежда веднъж на 20 години. Днес около 5500 местни жители се издокараха в традиционни костюми и перуки, за да участват в гала откриването, което да напомни, че в страната не се произвеждат само сирена или луксозни часовници.

Швейцарските вина са почти неизвестни в чужбина, защото износът е малък. Дори на място няма достатъчно, за да се отговори на търсенето, каза директорът на фестивала Фредерик Хохл.

"Заради недостатъчното количество на виното от района, дори и производителят да ти е приятел, можеш да се надяваш да купиш най-много шест бутилки, и то ако си му симпатичен" - каза Хохл.

Консумацията на вино в Швейцария е сред най-големите в света - средно 33 л на човек през 2017 г., или 1,15 процента от потреблението в света. Швейцарските вина са много разнообразни заради големия климатичен диапазон и многото използвани сортове грозде.