Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Русия
15:04 - 09 Юли 2024
2033
Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Швейцария разшири санкциите си срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

Страната включи допълнителни мерки, предприети наскоро от Европейския съюз срещу Москва заради продължаващата ѝ агресия срещу Украйна.

Във връзка с пакета от мерки, приети от ЕС срещу Русия на 24 юни, швейцарското министерство на икономиката обяви, че ще наложи санкции в рамките на своята юрисдикция на още 69 физически лица и 86 организации.

Тези санкции са насочени главно срещу "бизнесмени, пропагандисти, членове на въоръжените сили и съдебната власт, лица, отговорни за депортирането на украински деца", както и членове на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

От ведомството уточняват, че сред новосанкционираните субекти има компании, работещи в отбранителната промишленост на Русия, и фирми във финансовия и търговския сектор, участващи в заобикалянето на санкциите.

Това означава, че над 2200 физически и юридически лица вече са включени в списъците със санкции, посочва министерството.

"Това е в съответствие с ЕС", се допълва в изявлението.

Правителството на Швейцария заяви, че е наложило забрана за реклама на медиите "Гласът на Европа", РИА Новости, "Известия" и "Российская газета" "поради непрекъснатите пропагандни и дезинформационни кампании на Русия".

За разлика от ЕС, тези медии не подлежат на забрана за излъчване в Швейцария, допълват от министерството.

Новите мерки влизат в сила от днес.