Швейцария решава с референдум дали да запази парите в брой

Новини
13:11 - 06 Февруари 2023
2574
Швейцария решава с референдум дали да запази парите в брой

Швейцарските граждани ще получат шанс да гарантират, че парите в брой ще останат част от икономиката на страната, съобщи групата "Движение за свободна Швейцария" (FBS), след като събра достатъчно подписи, за да боде подложен въпросът на национален референдум.

Според групата парите в брой намаляват в много икономики по света за сметка на електронните разплащания във все по-дигитализираните общества, което улеснява властите в следенето на действията на гражданите. Групата иска в швейцарския паричен закон да бъде добавена специална клауза, която да определя начина, по който централната банка и правителството управляват парите, и да гарантира, че в обращение винаги ще има "достатъчно количество" банкноти и монети.

Засега все пак няма знаци, че Швейцария върви към безкешово общество, посочва Ройтерс.

От FBS посочват, че са събрали 111 000 подписа в подкрепа на провеждането на национален референдум по въпроса при необходими 100 000. Според швейцарската пряка демокрация, ако предложението бъде ободрено от гласоподавателите, то става закон, но парламентът и правителството все пак трябва да решат как той ще бъде прилаган.

"Ясно е, че отказът от парите в брой не само засяга проблемите на прозрачността, сигурността и простотата, но и създава огромна опасност от тоталитарно наблюдение", заяви на сайта на групата нейният президент Рихард Колер.

По думите му Швейцария трябва да бъде в първите редици на защитниците на парите в брой в Европа, тъй като да се стигне до подобно разбирателство в рамките на ЕС би било "почти невъзможно".

Ускорена по време на пандемията, тенденцията към преминаване към дигитални разплащания е видима поне от 2017 г. Проучване на агенция "Ипсос" (Ipsos) тогава показа, че над една трета от европейците и американците с радост ще се откажат от кеша, а около 20 на сто дори вече са го сторили.