Швейцария се присъедини към най-новия пакет от санкции срещу Русия

Новини
20:36 - 13 Април 2022
1502
Швейцария се присъедини към най-новия пакет от санкции срещу Русия

Швейцария се присъедини към най-новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия и Беларус, въведени заради военната агресия на Москва срещу Украйна. Така неутралната страна продължава политиката си да се придържа към мерките на ЕС, отбелязва агенцията.

Швейцария одобри и санкции срещу още 200 физически и юридически лица, включително двете дъщери на руския президент Владимир Путин. "Списъкът със санкции на Швейцария сега напълно отразява този на ЕС", се казва в швейцарско изявление.

Миналия петък ЕС официално прие ново широкообхватни санкции срещу Русия, включително забрани за вноса на въглища, дървесина и химикали, както и всички трансакции с четири руски банки, включително ВТБ. Швейцария се отклони от пакета на ЕС единствено с пропускане на забраните за пътен и морски транспорт към ЕС, които според нея не са необходими поради географското положение на страната.

Миналата седмица алпийската страна съобщи, че досега е замразила средства и активи на санкционирани руснаци на стойност 7,5 милиарда швейцарски франка (8 милиарда долара). Малката съседка на Швейцария Лихтенщайн също се присъедини към санкциите на ЕС и миналата седмица съобщи, че е замразила около 260 милиона швейцарски франка, свързани с руснаци.

За разлика от други страни Швейцария не е изгонила руски дипломати в отговор на убийствата на цивилни в украинския град Буча.