Швейцария въвежда мека карантина

Затварят се всички ресторанти и спортни зали

Актуални новини
19:26 - 18 Декември 2020
2730
Швейцария въвежда мека карантина

Швейцарското правителство нареди от вторник да бъдат затворени всички ресторанти, спортни и фитнес зали и призова хората да си стоят вкъщи, за да се овладее ситуацията с коронавирусната пандемия. Решението бе обявено след настоятелни призиви от учени и медицински експерти за въвеждане на по-строги мерки, предаде Ройтерс.

Броят на новозаразените за последното денонощие е бил 4 478. С тях общо досега (включително и в съседното миниатюрно княжество Лихтенщайн) те стават 403 989, съобщи федералното управление по здравеопазване. Починалите за деня са 120, а от началото на пандемията - 6003-ма. Броят на хоспитализираните се е увеличил със 184.

С обявените нови по-строги мерки правителството отстъпва от т.нар. "среден път" в борбата за овладяване на пандемията, чрез който искаше да избегне съсипващата бизнеса втора вълна.

"Хората трябва да сведат социалните си контакти до минимум и да се въздържат от неналожителни пътувания и екскурзии", се казва в правителственото съобщение. Посочва се също, че в предстоящите седмици може да се наложат и още по-строги мерки при влошаване на ситуацията.

Отделните кантони носят отговорност за своите ски курорти, като при това се посочва, че спортни дейности на открито могат да се практикуват само в групи до пет души. Изключения може да се правят само в кантони с ниска заболеваемост.

Правителството реши да не налага нови ограничения върху броя на хората, които могат да участват в частни събирания, както и по-твърди мерки като вечерен час, какъвто е въведен в съседна Франция. Магазините остават отворени, но с нови ограничения за броя на хората, допускани в тях.

Властите планират ваксинацията срещу коронавируса да започне през януари и да бъде проведена за 6 месеца.