Швейцарският финансов министър ще напусне поста в края на годината

Новини
17:14 - 30 Септември 2022
1569
Швейцарският финансов министър ще напусне поста в края на годината

Швейцарският финансов министър Ули Маурер заяви, че в края на годината ще се оттегли от поста.

Негов приемник трябва да бъде определен на 7 декември, когато парламентът избере членовете на кабинета, съобщи Ройтерс, цитирайки изказване на Маурер на пресконференция в Берн.

Той е бивш лидер и все още член на дясната Швейцарска народна партия. Заема поста министър на финансите от 2016 година. Също така Маурер е бил министър на отбраната, както и е заемал президентския пост на ротационен принцип през 2013 година.

По думите му Швейцарската народна партия, най-голямата в Националния съвет (долната камара на парламента), няма да има проблем да запази своите две от общо седем места в кабинета.

71-годишният Маурер обясни, че няма конкретно събитие, довело до решението му да се оттегли, но отбеляза, че след четири десетилетия в политиката е време за промяна.

"През последните година и половина чувствах, че имам много енергия да направя нещо друго", каза той, добавяйки, че не възнамерява да играе активна роля в политиката, след като я напусне.

Също така финансов министър разкритикува "разходите", обзели швейцарската политика, като се оплака, че водят до структурни дефицити.