Швейцарското правителство реши да забрани „Хамас“

ЕС
17:03 - 22 Ноември 2023
2110
Швейцарското правителство реши да забрани „Хамас“

Федералното правителство на Швейцария реши да забрани палестинското ислямистко движение Хамас чрез законопроект, внесен в парламента, предаде АФП.

Федералният съвет (правителството) "реши да изготви свой собствен закон, целящ да забрани Хамас. То смята, че този вариант е най-доброто решение на ситуацията, която преобладава от 7 октомври в Близкия изток" и безпрецедентните атаки на ислямисткото движение на израелска територия.

Четири дни след това нападение, при което загинаха 1200 души, предимно цивилни, от израелска страна и около 240 заложници, Федералният съвет "счете, че Хамас трябва да бъде класифициран като терористична организация".

"Този закон ще даде на федералните власти подходящите инструменти за борба с всякакви дейности на Хамас или подкрепа за организацията в Швейцария", обяснява правителството в съобщение за медиите.

Позициите, заети от основните партии в страната, не оставят съмнения относно резултата от гласуването.

SVP (радикална десница), най-голямата партия в страната, която затвърди позициите си на парламентарните избори на 22 октомври, настояваше категорично за тази мярка, както и еврейските организации в страната.

Европейският съюз и Съединените щати, наред с други страни, вече определиха Хамас като терористична организация.
Различните заинтересовани швейцарски министерства трябва да представят проект на федерален закон до края на февруари 2024 г.