Си Цзинпин: Чуждите компании ще получат по-широк достъп до китайския пазар

Свят
16:38 - 18 Октомври 2023
1658
Си Цзинпин: Чуждите компании ще получат по-широк достъп до китайския пазар

Президентът на Китай Си Цзинпин обяви, че чуждестранните компании ще получат по-голям достъп до огромния китайски пазар. Той заяви това при откриването на международен форум в Пекин, посветен на китайския инфраструктурен проект, известен като инициативата "Един пояс, един път", предаде Асошиейтед прес.

Китайският лидер обеща, че Пекин ще инвестира още над 100 милиарда долара в проекти в други развиващи се страни. 

В рамките на инициативата, лансирана от Си Цзинпин, се изграждат електроцентрали, пътища, железопътни линии и пристанища по целия свят. Тези инфраструктурни проекти създават по-близки връзки на Китай с редица държави от Африка, Азия и Латинска Америка, но огромните заеми, с които се финансират те, натоварват някои от по-бедните страни с големи дългове. На този фон Китай успя да установи контрол над редица активи в някои от тези държави, посочва АП.

При откриването на форума в Пекин Си Цзинпин обеща, че две китайски държавни банки - Китайската банка за развитие (China Development Bank) и Ексим банк (China Export-Import Bank), ще осигурят финансиране в размер на по 350 милиарда юана (по 47.84 милиарда долара) за инфраструктурни проекти. Още 80 милиарда юана (10,93 милиарда долара) ще бъдат инвестирани в проекти в рамките на китайската инициатива "Един пояс, един път". 

"Ще премахнем изцяло ограниченията за чуждестранни инвестиции в производствения сектор в Китай", заяви китайският президент.

Във форума в Пекин участват представители на около 130 държави, повечето от които са развиващи се страни, отбелязва АП. Сред тях са и най-малко 20 държавни и правителствени ръководители. 

Почетен гост е руският президент Владимир Путин, който е на първото си посещение в някоя от водещите страни в света след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Путин, които говори пред участниците във форума веднага след речта на Си Цзинпин, даде висока оценка на китайската инициатива "Един пояс, един път". Той каза, че този "проект и участието на Русия са помогнали за намирането на общи решения на ключови регионални въпроси".

По време на речта на Путин няколко европейски представители напуснаха залата, в която се проведе церемонията по откриването на форума. По-късно те се завърнаха, посочва ДПА.

След церемонията Путин разговаря със Си Цзинпин.

Руският президент се срещна в Пекин и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е единственият правителствен ръководител на страна от Европейския съюз, който присъства на форума в Китай, отбелязва АП, цитирана от БТА.