Си Цзинпин иска да лъска имиджа на Китай

Страната е обект на остри критики заради нарушенията на човешките права на уйгурите

Свят
16:02 - 03 Юни 2021
1245
Си Цзинпин иска да лъска имиджа на Китай

Председателят на КНР Си Цзинпин иска страната "да разшири приятелския си кръг", като се потруди над своя имидж.


Според съобщение на държавната осведомителна агенция Синхуа, на среща с висши функционери от Китайската комунистическа партия (ККП) Си Цзинпин е казал, че смята за важно да бъде създаден образът на "един заслужаващ доверие, привлекателен и почтен Китай".

Това може би означава промени в китайската дипломация, която по думите на аналитици става все по-антагонистична.
Коментарът на Си Цзинпин прозвуча на фона на влошаване на отношенията с ключови световни сили.

Китай е обект на остри критики заради нарушенията на човешките права спрямо уйгурското мюсюлманско малцинство и репресиите над привърженици на демокрацията в Хонконг.
Тези дни Пекин се изказа рязко по повод новото американско разследване на произхода на КОВИД-19 и вероятността да е изтекъл от китайска лаборатория - обвини САЩ в "политически манипулации и прехвърляне на вината".

Си Цзинпин заяви пред официалните лица, че за Китай е от значение да представи гледната си точка в позитивен ключ.
"Трябва да печелим приятели, да се сплотяваме, завладявайки мнението на мнозинството, също и постоянно да разширяваме приятелския си кръг, що се отнася до световното обществено мнение", цитира думите му Синхуа.

Той смята, че страната трябва да бъде "открита и уверена, но същевременно скромна" в общуването със света.
Освен това Си каза, че партийните пропагандни организации трябва да отправят ясен сигнал: Пекин не иска "нищо, освен щастие и късмет за китайския народ".
От изданието "Чайна дейли" се очаква "да остане вярно на дълга си - да прехвърля мостове между Китай и света с цел по-тясно общуване", заяви самият вестник.
Според аналитици изказванията на Си са рядък случай на признание, че Пекин се намира в изолация.

Си Цзинпин оглави страната през 2012 година. С идването му на власт външната политика на Китай стана по-напориста, а вътрешната - по-авторитарна.
През последните години китайските дипломати се държат не толкова резервирано, колкото преди, не избягват и саркастични коментари.
Стратегията им стана известна като дипломация на "воина вълк", както е озаглавена поредица патриотични блокбъстъри, в които елитен китайски спецназ се сражава с наемници, командвани от САЩ.