Си Цзинпин отправи критики към Путин

Русия
16:12 - 15 Ноември 2022
2888
Си Цзинпин отправи критики към Путин

Президентът на Китай Си Цзинпин произнесе реч в рамките на срещата на държавниците от Групата на 20-те най-големи световни икономики (Г-20) в Бали, това предаде израелската медия нюзру.

"Ние по най-категоричен начин заявяваме. Нашата страна е против използването на енергийните и хранителните ресурси като инструменти за водене на политика и война", каза Си Цзинпин.

Медията определи думите на лидера на азиатската държава като критика към руския президент Владимир Путин. "Москва наложи блокада за износа на украинско зърно за трети страни, а руските сили разрушават енергийната инфраструктура на страната-жертва на агресията", добави изданието.

"Русия и Китай са близки съюзници. Двете държави страни имат общи позиции по непризнаването на независимостта на Косово, подкрепа на сирийския президент Башар Асад и други. Представителят на Пекин в Съвета за сигурност на ООН гласува или "против", или "въздържал се", когато са внесени предложения, насочени срещу Москва. По този начин Китай им налага вето", поясни нюзру.

"За приемането на решение в Съвета за сигурност е необходимо единодушие  на петте страни, постоянни членки на Съвета. Освен Китай и Русия, в него са представени Великобритания, САЩ и Франция, припомни медията.