Си Дзинпин е домакин на ключова среща за Централна Азия

Свят
12:27 - 08 Май 2023
1764
Си Дзинпин е домакин на ключова среща за Централна Азия

Следващата седмица президентът Си Дзинпин ще бъде домакин на двудневна среща на високо равнище с лидерите на пет централноазиатски държави, съобщи Пекин в понеделник, тъй като Китай се стреми да увеличи влиянието си в региона.

Това съобщи АФП.

Очаква се лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан да присъстват на срещата на високо равнище между Китай и Централна Азия от 18 до 19 май, съобщи китайското външно министерство.

Според китайските държавни медии срещата на върха в град Сиан е първата по рода си и ще се съсредоточи върху укрепването на икономическите и дипломатическите връзки с Пекин.

Китай, вторият по големина потребител на енергия в света, е инвестирал милиарди долари, за да използва запасите от природен газ в Централна Азия.

Железопътните връзки, свързващи Китай с Европа, пресичат региона и са от ключово значение за успеха на глобалния инфраструктурен проект на Си - инициативата "Пояс и път" на стойност трилиони долари.

Пекин се придържа към политика на "добросъседство и приятелство" по отношение на Централна Азия, заяви външният министър Цин Ган по време на среща с регионалните си колеги в северозападния град Сиан миналия месец.

"Всички страни потвърдиха... твърдата си взаимна подкрепа по въпроси, засягащи основните интереси на всяка от тях, твърдото противопоставяне на външната намеса във вътрешните работи и решителното отхвърляне на... силите, създаващи хаос и сътресения в Централна Азия", се казва в доклад на китайското външно министерство за срещата.

Авторитарните републики в Централна Азия са били част от Съветския съюз и са доминирани от Москва от средата на XIX век.

Но влиянието на Русия е все по-оспорвано след нахлуването ѝ в Украйна, като Пекин ухажва традиционните съюзници на Москва в региона.

През 2022 г. износът на Китай за Централна Азия е нараснал с 60% на годишна база до 1,4 млрд. долара, според данни, публикувани от китайското министерство на търговията миналия месец.

През септември миналата година Си пътува до Казахстан при първото си пътуване в чужбина след избухването на пандемията от коронавирус.

Държавите, включително Казахстан, които граничат със северозападния китайски регион Синдзян, запазиха мълчание по повод обвиненията на Пекин в нарушаване на човешките права, насочени срещу уйгури и други мюсюлмански малцинства.