Си Дзинпин иска да зарови томахавката със САЩ

САЩ
14:49 - 25 Октомври 2023
2074
Си Дзинпин иска да зарови томахавката със САЩ

Китайският президент Си Дзинпин каза в сряда, че Китай е готов да си сътрудничи със Съединените щати, тъй като и двете страни управляват различията си и работят заедно, за да отговорят на глобалните предизвикателства, според китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Дали Съединените щати и Китай могат да установят „правилния“ начин за разбирателство или не, ще бъде от решаващо значение за света, каза Си Дзинпин в писмо, доставено на годишна вечеря на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай със седалище в Ню Йорк.

Призивът на Си Дзинпин за по-стабилни двустранни връзки, които според него трябва да бъдат изградени на принципите на „взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и печелившо сътрудничество“, идва преди ключовото посещение на външния министър Ван И във Вашингтон по-късно тази седмица.

Пътуването от четвъртък до събота на най-добрия китайски дипломат ще бъде личният ангажимент на най-високо ниво преди очакваната среща между президента на САЩ Джо Байдън и Си в Сан Франциско на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември.

Няколко високопоставени служители на САЩ, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, се срещнаха с китайските си колеги в Пекин това лято.

Основният приоритет на Вашингтон е да гарантира, че интензивната конкуренция между двете най-големи икономики в света и техните разногласия по редица въпроси от търговията до Тайван и Южнокитайско море няма да преминат в конфликт.

„Китайските наблюдатели вярват, че посещението на Уанг ще проправи пътя за възможна среща между ръководителите на двете държави, но добавиха, че Вашингтон трябва да положи конкретни усилия, за да отговори на опасенията на Пекин и да покаже своята искреност“, коментира контролираното от държавата китайско издание Global Times.