Си Дзинпин прие кубинския премиер

Свят
14:48 - 06 Ноември 2023
3882
Си Дзинпин прие кубинския премиер

Китайският президент Си Цзинпин прие днес кубинския премиер Мануел Мареро Крус в Голямата зала на народа в Пекин, след като вчера бяха подписани няколко двустранни споразумения за сътрудничество, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Агенцията отбелязва, че Мареро е пристигнал в Пекин в момент, когато силно зависимата от вноса на храни и горива кубинска икономика е близо до колапс, понеже приходите ѝ от износ, необходим за закупуване на вносни стоки, намаляха с над 50%. 

Кубинският премиер беше сред чуждестранните лидери, които вчера присъстваха на церемонията по откриването на шестото Международно изложение за внос в Китай. Събитието се провежда в Шанхай и ще продължи една седмица. То дава възможност на държави и частни компании сключват търговски сделки с втората по големина световна икономика. След като в първия ден от визитата си Мареро се срещна с китайския си колега Ли Цян в кулоарите на изложението, представители на кубинската делегация подписаха няколко споразумения, съобщиха държавни медии, без да оповестяват подробности. 

В последно време Хавана интензифицира контактите си с Пекин, а през август президентът Мигел Диас-Канел участва в срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург и заяви пред Си, че двустранните контакти са достигнали "най-високото си равнище в историята".