Си Дзинпин ще присъства на срещата на лидерите на БРИКС

Свят
12:24 - 18 Август 2023
1579
Си Дзинпин ще присъства на срещата на лидерите на БРИКС

Президентът на Китай Си Дзинпин ще присъства на срещата на лидерите на БРИКС и ще посети Южна Африка на 21-24 август. Това обяви китайското външно министерство днес, предава "Ройтерс".

Лидерите от петте страни от БРИКС Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще проведат срещата в Йоханесбург следващата седмица от 22 август. Там ще обсъдят как да превърнат БРИКС в геополитическа сила, която да може да оспорва господството на Запада в света.

Руският президент Владимир Путин, за когото е издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления в Украйна, ще се обади чрез видео разговор, вместо да присъства лично.

Очаква се разширяването на БРИКС да бъде на първо място в дневния ред, тъй като около 40 държави са проявили интерес да се присъединят. Те включват Саудитска Арабия, Аржентина и Египет.

Китай заяви, че приветства "повече партньори с подобно мислене" да се присъединят към "семейството на БРИКС".

Русия също подкрепя разширяването. Бразилия обаче е против, поради съображения, че присъединяването на повече държави би довело до размиване на клуба. Индия още няма твърда позиция по темата.

По време на визитата си на срещата на върха, Си Дзинпин също ще съпредседателства диалога между лидерите на Китай и Африка със Южноафриканският президент Сирил Рамапоса.