Си предупреди Путин да не пипа ядреното копче

Удар в Украйна или някоя от подкрепящите я европейски страни би рискувал настройване на цяла Европа срещу Китай

Русия
12:31 - 05 Юли 2023
2405
Си предупреди Путин да не пипа ядреното копче

Китайският лидер Си Цзинпин лично е предупредил руския си колега Владимир Путин да не прибягва до ядрена атака в Украйна. В частни разговори официални лица от Пекин казват, че са убедили президента на Русия да се въздържа от едва прикрити заплахи за употреба на ядрено оръжие. Това се възприема като сигнал, че Китай е загрижен от започнатата от Русия война, макар да предлага на Москва подкрепа, смятат западни и китайски служители.

Това твърди "Файненшъл таймс" в публикация, цитираща източници, според които предупреждението е било отправено през март по време на необичайно продължителната визита на китайския президент в руската столица.

За китайците способността на накарат Путин да се сдържа от прибягване до такова оръжие заема централно място в кампанията на Пекин за възстановяване на отношенията с Европа. Публично китайският лидер говори, че "няма ограничения" в партньорството с Путин, което събуди съмнения дали Китай не е склонен да прави компромис с политиката си за сдържане на употребата на атомни оръжия.

Твърдението за отправено при лична среща предупреждение към Москва - както и на всички други нива - за сериозни последици в двустранните отношения, ако се стигне до този сценарий, дава надежда, че китайците разполагат със сдържащ ефект.

Освен това позицията на Пекин срещу ядрените оръжия е включена в т.нар. мирен план на Китай от февруари тази година. Включването на текст, осъждащ употребата на ядрени оръжия, в обширния заключителен документ от мартенската среща е станало по китайско настояване, твърдящ още източниците на "Файненшъл таймс".

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че позицията на Китай пред лицето на потенциална ядрена заплаха от Русия е "важна". Андрий Йермак публикува в канала си в "Телеграм" екранна снимка на статията от "Файненшъл таймс" с думите: "(Това е) важна позиция на (Китай) по отношение на ядрената заплаха от лудия руски терорист."

Удар в Украйна или някоя от подкрепящите я европейски страни би рискувал настройване на цяла Европа срещу Китай, обяснява съветник в Пекин. Преподавател по международни отношения в университета "Ренмин" в Пекин заявява, че "Русия никога не е получавала и няма да получи китайско одобрение за употреба на ядрено оръжие" и ако това се случи, "Китай допълнително ще се дистанцира от Русия".

Трите ядрени сили в НАТО - САЩ, Великобритания и Франция, заявили на Кремъл, че ако прибегне до тактическо ядрено оръжие, ще отговорят с удар по силите на Русия с конвенционални средства.

Въпреки това няма пълна гаранция, че и китайските, и останалите предупреждения са постигнали сдържащ ефект, той като според цитиран руски анализатор за Путин ядреното оръжие е последната му гаранция, че няма да загуби катастрофално войната в Украйна.