Siemens Energy: Газовата турбина за "Северен поток 1" все още е в Германия

Новини
13:19 - 08 Август 2022
2824
Siemens Energy: Газовата турбина за "Северен поток 1" все още е в Германия

Изпълнителният директор на Siemens Energy AG Кристиан Брух заяви в понеделник, че турбината за газопровода "Северен поток 1" все още не е напуснала Германия и че продължават дискусиите за нейната доставка в Русия.

Газовата турбина на Siemens за "Северен поток 1" е в Германия, Шолц я инспектира
Притокът на газ по тръбопровода, свързващ Русия и Германия, е намален от юли насам, тъй като турбината беше изпратена за ремонт в Канада, след което обаче беше върната в Германия.

Русия настоя да получи документи, доказващи, че турбината не е обект на западни санкции, докато Европейският съюз заяви, че санкциите в момента не засягат газовия сектор.

Кристиан Брух добави, че Siemens Energy също така е готова да продължи да обслужва "Сверен поток 1" и подчерта, че поддръжката е отделна от решението на немската компания да се оттегли от бизнеса си в Русия.

Siemens Energy спря дейността си след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари и планира да се изтегли от страната до края на фискалната година.

Междувременно европейските газови фючърси на нидерландския хъб TTF стартираха търговията в понеделник на нива малко под 200 евро за мегаватчас, задържайки се около това ценово ниво от последната седмица на юли насам, когато "Газпром" обяви, че намалява доставките на руско синьо гориво по газопровода "Северен поток 1" до едва около 33 млн. куб. метри, или само 20% от капацитета на тръбопровода, изтъквайки като причина именно проблемите с газовата турбина на Siemens.