Сигнал до Lupa.bg: Гавра със затворници в Ловеч, оставиха ги да спят на решетки

Не намерили дрога или телефони при акцията в понеделник

Общество
16:10 - 06 Декември 2022
4735
Сигнал до Lupa.bg: Гавра със затворници в Ловеч, оставиха ги да спят на решетки

Акция в затвора в Ловеч остави лишените от свобода да спят на решетки от желязо под формата на легла, след като им взели дюшеците. Сигналът за нечовешкото отношения към затворниците идва до Lupa.bg от потърпевшите.

Те твърдят, че при проверката не е открито нищо и за да си скрият срама, от управата на затвора са иззели всички дюшеци с идеята в тях да не се крие нищо. Така лишените от свобода останали да спят на твърдите сглобки на леглата, които според разказите им били буквално решетки от железа. Когато на сутринта днес се оплакали, че имат болки в гръбнака, никой не им обърнал внимание. 

"Тук условията са нечовешки, искаме да се направи проверка от контрлони лица и тези неща да се оправят. Напоследък в килии, които са тесни за четирима души, те настаняват и пети човек". 

Лишените от свобода искат да се обърнат към Хелзинкският комитет, за да разкажат за гаврите с тях. 

В момента Затвора -  Ловеч и трите затворнически общежития към него предоставят възможност за настаняване на 825 лишени от свобода, при 4 м² на едно лице, в СБАЛЛС – 160 л. св., а в следствения арест – 24 задържани лица.

От лятото на 2016 г. Следствен арест – Ловеч стана част от Затвора Ловеч, като задържаните лица са настанени в ремонтирани помещения, изцяло отговарящи на всички хигиенни и битови изисквания, пише на сайта на правосъдното минстерство.