Сигнал до Lupa.bg: Иванчева прецаква Радан Кънев за eвровота

Политика
14:09 - 09 Май 2019
3679
Сигнал до Lupa.bg: Иванчева прецаква Радан Кънев за eвровота

Подсъдимата за корупция бивша кметица на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчева може да сложи прът в колелото върху амбициите на „Демократична България“ да прати свои представители в Европейския парламент.

За това алармираха пред Lupa.bg десетки поддръжници на демократите, които с основание се опасяват, че има опасност Иванчева да обере огромен протестен вот на евроизборите на 26 май, а гласувалите за нея да разпилеят гласовете за Радан Кънев, Стефан Тафров и компания.

Десислава Иванчева, която преди месец бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за поискан подкуп, участва на евроизборите като независим кандидат, след като инициативният комитет „Непослушните“ събра необходимия брой подписи за регистрацията й в ЦИК. За да бъде избрана Иванчева за евродепутат, трябва да събере около 140 000 гласа, а в социалните мрежи вече изобилства от призиви да се гласува за нея напук на „системата“.

Огромната популярност, която Десислава Иванчева събира като „репресирана“, вече вся смут сред десните избиратели и знакови активисти на „Демократична България“. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев даже призова чрез профила си във фейсбук Десислава Иванчева да се откаже от участие в бъдещите избори за евродепутати и да призове поддръжниците си да гласуват за формацията на Радан.

„Малко практична предизборна логика - вън от съмнение е, че има хора, които ще решат да протестират като гласуват за Иванчева и Петрова. Но гласовете ще им се загубят, както и тези които гласуват в протест за различни кандидати. Мисля, че Радан и Стефан трябва да поемат изрично ангажименти да отстояват техните права по начин, които е допустим за евродепутати, както у нас, така и в чужбина. Защото самите Иванчева и Петрова имат нужда от избрани представители. Очаквам те самите да отправят подобно послание. От всички, които имат реални шансове за евродепутатски места, само Радан и Стефан могат да бъдат „техни“ кандидати. Фокусирайте се, няма нужда от разпиляване на електоралната енергия. Бъдете практични, гласувайте за избираеми кандидати!“, призова Илиян Василев.

Само преди дни Иванчева изигра хитър тактически ход, ангажирайки Николай Хаджигенов за свой адвокат. Юристът е сред знаковите „протестъри“ и се ползва с уважение сред десните избиратели. Дали обаче адвокатът, който е сред близките приятели на Радан Кънев, ще призове своята клиентка да се окаже от участие на евроизборите, за да прелее гласовете си към „Демократична България“?