Сигнал до Lupa.bg: Изчезна важно лекарство за 5000 болни

Общество
15:00 - 04 Юли 2019
13612
Сигнал до Lupa.bg: Изчезна важно лекарство за 5000 болни

Изключително важно лекарство за борбата на ревматологично болните и страдащите от лупус е изчезнало от аптечната мрежа и вече няколко месеца пациентите са поставени в ситуацията да търсят медикамента в чужбина, алармираха пред Lupa.bg пострадали от безхаберието на държавата. 

Става въпрос за Резохин, който е жизненоважен за лекуващите се от лупус и ревматоиден артрит. От началото на годината той е недостъпен на територията на цялатга страна. 

До момента от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания са направили десетки запитвания до различни институции за изчезването на медикамента - включително към Здравната каса, Агенцията по лекарствата, Министерството на здравеопазването, както и производителя и вносителя на медикамента. 

"Получихме отговор от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) . 
Те ни информират, че е постъпило заявление за изключване на лекарствения продукт от Позитивния лекарствен списък, включително заличаване на цената му", пишат от Центъра за защита на правата на пациентите. 

Имало е среща между съвета по цените и представител на притежателя на разрешението за употреба на продукта, като той е заявил, че лекарството го няма, защото имало производствени причини и няма повече да се произвежда на глобално ниво. До момента отговор от здравното ведомство и агенцията по лекарствата няма, а от НЗОК предоставят таблица за вноса на медикамента, според която са внесени 55 опаковки от резохина за последните 6 месеца. 

В същото време, алармират пред Lupa.bg пациенти, нуждаещите се от него са около 5 хиляди. Простата сметка показва, че тези опаковки трябва да стигнат за цели 5 хиляди души. За да още по-безизходна ситуацията за тях, алтернативният препарат плакенил изобщо няма регистрация на българския пазар. 

"Това са сметките, които ни водят до извода, че администрацията на столичния зоопарк, както и на повечето фризьорски салони, са по-ефективно организирани от лекарствената политика на Република България. 
Да, много е сложно да поддържаш адекватно тази мащабна и важна система, но не пречи да опиташ. Поне", пишат от неправителствените организации.