Сигнал до Lupa.bg: Масово измират катерички в Борисовата градина

Малките гризачи са жертва на агресивните химикали, с които се пръска, убедени са столичани

Актуални новини
19:11 - 12 Септември 2019
5431
Сигнал до Lupa.bg: Масово измират катерички в Борисовата градина

Наколко трупа на катерички са били открити днес от граждани в Борисовата градина в София, научи Lupa.bg. Социалните мрежи загряха от възмутени столичани, според които малките гризачи са станали жертва на агресивно пръскане на химикали от страна на некомпетентни общинските служители.

Според природозащитници, катеричките от централния парк на столицата са жертва на химикалите, с които преди няколко дни тревните площи са били обилно напръскани срещу кърлежи и гризачи. Жители на града, които редовно се разхождат из Борисовата градина, твърдят, че са ставали свидетели на подобни гледки и друг път след третиране на парка с отрови за гризачи. Те няколко пъти настоявали общината да избира по-щадящи пестициди, с които да се бори с плъховете и кърлежите - такива имало, но били по-скъпи.

Една от най-въздействащите снимки на мъртва катеричка бе публикувана в личната страница във Фейсбук на столичанина Петър Кръстев. Николина Илиева от София също разказва, че сутринта е видяла трупове на 2 катерички в градината, но ужасена не ги е фотографирала.