Сигнал до Lupa.bg: Язовир „Александър Стамболийски” пресъхна

Водоемът по германски проект е първият, построен по време на бригадирското движение през 1954-а, при градежа умират 103 човека

У нас
11:24 - 15 Март 2019
9180
Сигнал до Lupa.bg: Язовир „Александър Стамболийски” пресъхна

Язовир „Александър Стамболийски“, първият от този мащаб в България, построен по време на бригадирското движение през 1954 г., пресъхна. Водоемът, разположен та територията на областите Габрово и Велико Търново се е превърнал в кална локва, алармираха читатели на Lupa.bg.

Водосборището с площ 17 кв. км, любимо място за риболов и излет сред природата на местните, има повече от интересна история. Това е първият голям водоем, построен по време на бригадирското движение през 1954-а.

За градежа му са прихванати водите на реките Росица и Видима. Изграден е на мястото на някогашното село Бара, чиито жители са преселени. И до днес при спадане водите могат да се видят на дъното му следи от някогашните постройки, както и стърчащият кръст на църквата.

Язовирната стена е строена по германски проект отпреди Втората световна война. Строежът започва през 1940 и завършва в края на 1954 г. Съществуват сериозни твърдения, че това е единствената по мащаба си зидана стена в България. Стената е от каменно-зидан тип със стоманобетонен екран откъм водната страна с височина от основата 66 метра, дължината по короната ѝ е 300 м. По време на строителството при трудови злополуки загиват 103 души.