Сигнал на очевидец: Рибата в река Сазлийка е отровена

Новини
09:14 - 25 Ноември 2019
3597
Сигнал на очевидец: Рибата в река Сазлийка е отровена

Рибата в река Сазлийка в Старозагорско е била отровена. За това сигнализират хора, станали свидетели на стряскащата гледка на огромното количество мъртва риба във водата. 

"Днес 23 ноември, за пореден път устаноявяваме масово измиране на риба в река Сазлийка след заустването на тръбата на новото сметищи в с. Ракитница! За съжаление това става в почивни дни, когато РИОСВ не работят", пише подателят на сигнала до Би Ти Ви.

Проверка е  показала, че депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница се стопанисва от частна фирма. Контролните органи били сезирани неведнъж какво се случва с рибата.

От консорциума, стопанисващ депото, отказват информация. Неофициално обаче са коментирали, че технологията на депото е такава, че смесва дъждовната с отпадната вода и това нямало как да убива рибата.

"В момента на проверката не е установено изтичане на отпадъчни води от тръбата на съоръжението. На място беше взета водна проба, повърхностна вода, за физико-химичен анализ, като е взета и втора проба преди заустване на съоръжението", обяви Михаил Михайлов от РИОСВ-Стара Загора.

Ситуацията ще се изясни след като излязат резултатите от пробите до седмица. Сигнал за измряла от отрови риба бе подаден и през септември тази година.