Силен сезон? Най-големите ни курорти са празни в средата на юни

В Слънчев бряг е паднала бомба, отчитат хотелиери

Новини
15:55 - 16 Юни 2023
7732
Силен сезон? Най-големите ни курорти са празни в средата на юни

Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни въпреки прогнозите на бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати.

Затова алармираха пред TravelNews хотелиери. Същото е положението още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и др. комплекси.

По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията. Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия.

От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.

„Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел „Колизеум“ в курорта. Засега има основно британски и малко скандинавски туристи, които се завръщат в комплекса. Чехи и поляци също се появяват. Германците започнаха да идват по-отрано тази година, но ги няма в обемите от преди пандемията, обясни Налбантов. Българите и румънците все още не са тръгнали.

„Хората се страхуват от войната и не искат да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е спокойно. Морето на Слънчев бряг е изключително чисто, а водата е кристална. Освен това курортът никога не е бил толкова чист и подреден“, подчерта Веселин Налбантов. Според него в голяма степен вина носи служебното правителство.

„Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация.

Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов. „Ситуацията е лоша заради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше само личен пиар, но не и такъв за България“, допълни той.

Хотелиерите в Слънчев бряг се надяват новата министърка на туризма Зарица Динкова да тръгне по курортите и да се запознава с проблемите. „А не само да си седи в кабинета в София. Трябва да дойде на място“, каза Веселин Налбантов.

Същата ситуация очерта и Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, която притежава и комплекса „Империал ризорт“.

Положението е много странно, защото са пълни само няколко по-висококатегорийни хотела, каза тя.

Иванова не се оплаква и отчита голяма заетост в нейните хотели от британски туристи. Но другите са празни и със заетост под 30%. „Няма силен сезон, какъвто описват от Министерството на туризма. Всички се изхвърляха с бомбастични прогнози за предстоящ добър сезон.

Реално сега в Слънчев бряг е паднала бомба“,

подчерта Елена Иванова. Тя също обясни, че ги няма германските туристи и са много малко за юни. Рано и силно са започнали да се завръщат британците, с което е спасен месец май. При поляците и чехите също има сериозни резервации, но те не могат да спасят изцяло сезона.

"За съжаление е такава реалната ситуация“,

коментира Венелин Ташев, председател на „Клуб на хотелиера в Несебър“ и собственик на хотел „Котва“ в Слънчев бряг и на хотел „Парадайс бийч“ в Свети Влас. Той също не се оплаква, защото е един от хотелиерите с много туристи и добра заетост за юни. Но подчерта, че като цяло картината не е добра за Слънчев бряг.

Хотелиерите са страхуват още да не дойде замърсяването от язовир „Каховка“ по Българското Черноморие, защото ще провали съвсем сезона.