Силен трус разлюля Централна Турция

Земетресението е усетено и в Анкара, има материални щети

Новини
21:29 - 18 Април 2024
3365
Силен трус разлюля Централна Турция

Земетресение от 5,6 по Рихтер е регистрирано в Централна Турция, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Трусът е станал около 18:10 часа местно време до град Сулусарай, в окръг Токат. Дълбочината му е 8 км, сочат още данните на Европейския сеизмологичен център.

Усетен е в окръзите Анкара, Кайсери, Кършехир, Невшехир, Самсун, Йозгат, Сивас, Орду, Чорум, Чанкъръ, информирaт турските медии, цитирани от кореспондента на БТА Нора Чолакова.

Нанесени са материални щети. Засега няма информация за пострадали хора, но е предизвикал силна паника.

Валията на Токат Нуман Хатипоглу съобщи за подадени сигнали за редица срутени стари сгради. По данни на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) трусът е бил на дълбочина 5,99 км, а други сеизмологични центрове съобщават за 5,25 км. Последвали са вторични трусове със сила 3,4 и 3,5.

От АФАД съобщиха, че в окръг Йозгат се е срутила двуетажна къща, а в Сулусарай има данни за нанесени щети на пет селскостопански постройки, информира телевизия НТВ.

Кметът на град Токат Кемал Язъджъоглу посочи, че две минарета са се срутили и са нанесени щети на редица къщи в село Буглайлъ в окръга.

Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз каза, че специални екипи извършват обследване на терен за установяване на други щети.

По-рано днес в Токат бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,7. Трусът в 1:06 ч. през нощта предизвика силна паника, като много хора прекараха нощта навън. Епицентърът му също беше в град Сулусарай, а дълбочината - 10 км. Час и половина по-късно в Сулусарай беше регистриран вторичен трус със сила 4,1.