Силен вятър и гръмотевици ще има днес

На изток се очакват валежи и градушки

Актуални новини
09:04 - 03 Август 2019
4321
Силен вятър и гръмотевици ще има днес

Жълт код за силен вятър и гръмотевици е в сила за 10 области на страната, а само за вятър – в 8, сочи справка на сайта на НИМХ, като главно в източните райони ще има значителни количества валежи и градушки.

 Предупреждението за вятър с гръмотевици е валидно за областите Видин, Монтана, Враца, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна. 

В тези области се очаква да има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Очакваните количества дъжд са 20-25 л/кв.м, на места до 30 л/кв.м. Ще духа вятър от запад-северозапад със средна скорост 14-19 м/сек. и пориви до 24 м/сек. В Добрич и Варна се очаква силен вятър и по морето. Вятърът ще бъде от запад-северозапад 14-19 м/сек. (7-8 по Бофорт)) и с пориви до 24 м/сек. (9 по Бофорт). 

Жълт код само за силен вятър има в областите Плевен, Ловеч, София област, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Габрово и Велико Търново. В тези области ще духа северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/сек. и пориви до 24 м/сек. 

Жълт код само за гръмотевици е обявен за област Бургас. В областта се очакват краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Количествата дъжд ще са 20-25 л/кв.м, на места до 30 л/кв.м.

След обяд от северозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно до силен и с него ще нахлува хладен въздух. Максимални температури между 27° и 32°, в югоизточни райони до 35°, в София около 27°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който до края на деня ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури на въздуха: 28°-30°. Температурата на морската вода е 27-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, на места интензивни валежи дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е силен. Максимална температура на 1200 метра около 23°, на 2000 метра около 15°.