Силен взрив във военна база в Ирак

Свят
15:13 - 20 Април 2024
1838
Силен взрив във военна база в Ирак

При силен взрив във военна база в Ирак рано тази сутрин загина член на иракските сили за сигурност, които включват подкрепяни от Иран групировки, предаде Ройтерс. Командирът на силите заяви, че става въпрос за нападение, докато армията казва, че провежда разследване и че по това време в небето не е имало военни самолети.

Два източника от службите за сигурност заявиха по-рано, че въздушен удар е причинил взрива, при който е загинал член на иракските Сили за народна мобилизация (СНМ) и са били ранени други осем души във военната база Калсо на около 50 км южно от Багдад.

Иракските военни съобщиха, че техническа комисия проучва причината за експлозията и пожара в базата, които според тях са станали в 1 ч. през нощта в събота .

"Докладът на командването на противовъздушната отбрана потвърди чрез технически усилия и радарно засичане, че във въздушното пространство преди и по време на експлозията не е имало дрон или изтребител", се казва в изявление на военните.

Инцидентът в иракската провинция Бабил се случи в момент, когато напрежението в Близкия изток е дори по-високо от обичайното, след като според източници в петък е била извършена израелска атака срещу иранския град Исфахан. Техеран я омаловажи и посочи, че не планира ответни действия.