Силен южен вятър вдига температурите до 35 градуса

Дъжд и слънце ни чакат през новата седмица

Актуални новини
08:45 - 04 Октомври 2020
1717
Силен южен вятър вдига температурите до 35 градуса

Силен южен вятър вдига температурите у нас до 35 градуса. Жълт код за силен вятър е обявен в 7 области в страната за днес, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението е в сила за областите София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. В тези области ще духа поривист южен вятър.

Днес ще бъде слънчево, над западните райони с временни увеличения на облачността. По-късно след обяд, на отделни места в Северозападна България ще превали слаб дъжд. В повечето райони ще духа умерен вятър от юг-югоизток, на север от планините - временно силен от юг. 

Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°. Най-горещо - до 35 градуса, ще е по линията Велико Търново – Русе в Дунавската равнина и на места в Югоизточна България. 

Същевременно слаби превалявания следобед са възможни в Северозападна България.

Новата седмица ще започне с високи температури. Отново в Дунавската равнина и на югоизток термометрите в понеделник следобед ще показват от 30 до 35 градуса. Вторник и сряда жегата ще се ограничи само на югоизток, тъй като от запад ще започне захлаждане с есенни валежи.

Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще свали градусите. Преваляванията ще обхванат периода вторник-петък и ще се движат от запад на изток. На места ще има и гръмотевици. Вятърът ще остане с по-силни пориви в средата на седмицата в Дунавската равнина.

Нахлуването на топъл въздух от Средиземноморието се движи с облак пустинен прах от Африка, който вече започна да се усеща слабо в Югозападна България. Запрашаването ще продължи с тенденция да се изтегли от страната към четвъртък. Там, където концентрацията е по-голяма са възможни кални дъждове.