Силни експлозии в руска военновъздушна база в Крим (ВИДЕО)

Трима очевидци съобщиха за най-малко 12 взрива с различна мощност в интервал от една минута

Новини
19:03 - 09 Август 2022
3394
Силни експлозии в руска военновъздушна база в Крим (ВИДЕО)

Силни експлозии отекнаха днес в руска военновъздушна база в Крим, предадоха ТАСС. Според министерството на отбраната на Русия в обекта край село Новофьодоровка, близо до западното крайбрежие на анексирания през 2014 г. от страната украински полуостров, са се взривили авиационни боеприпаси. Причините засега не са ясни.

Трима очевидци съобщиха за най-малко 12 експлозии с различна мощност в интервал от една минута около 15:30 ч. (и българско време). Три от взривовете били изключително силни, като в небето се издигнал черен дим. Приблизително половин час по-късно отекнала нова експлозия, най-мощната от всички.

Ръководителят на "руската република" Крим Сергей Аксьонов написа в Телеграм, че е отишъл на място и че обстоятелствата около инцидента се изясняват, предаде ТАСС. След това от министерството на отбраната на Русия съобщиха за журналисти, че на военното летище "Саки" около 15:20 ч. са се взривили няколко авиационни боеприпаса.

Няма пострадали хора и не е повредена авиационна техника. "Вземат се мерки за потушаване на възникналия пожар и изясняване на причините за взривовете", казаха от руското министерство на отбраната.

Военнослужещи на място заявили, че базата не е била подложена на обстрел. Според главният редактор на телевизия Russia Today Маргарита Симонян вероятно причината за експлозиите е диверсионен акт.

УНИАН съобщи, че много местни жители и туристи напускат Новофьодоровка и в резултат на изхода на селото са се образували задръствания. Според очевидци, цитирани от украинската агенция, са нанесени щети на жилищни сгради в района на военната база.

Летище "Саки" е използвано от руски бойни самолети, за да бомбардират Запорожка, Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, отбелязва УНИАН.