Силно главоболие, отпадналост, температура - така удря новият "Омикрон"

Вирусът вече не поразява обонянието като в началото на пандемията

Здраве
09:05 - 04 Октомври 2023
4528
Силно главоболие, отпадналост, температура - така удря новият "Омикрон"

Новият Омикрон често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост.
 
Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи сегашните вариации на COVID-19 са неприятни и бързо се разпространяват, но все пак не водят до тотален натиск върху здравната система.

По негови думи много зависи от нивото на имунитета и състоянието на организма как ще реагира на COVID-19 в момента, но не бива да се подценяват рисковете.

"Няма го този характерен признак при класическите варианти на загуба на обоняние, почти липсва, за сметка на това - главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и не винаги във високи стойности и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена, в отделни моменти човек почти не може да си вземе въздух", обясни Кунчев.

"Мислех, че съм наясно с всички възможни прояви, които дава така наречения постковиден синдром, но се оказа, че не е така. Той се оказа твърде многолик - на практика може да засегне всичко, всеки орган.

Имаше обсъждания наскоро за това да се направи постковидна пътека, но е много трудно, защото, едва ли не, трябва да сложиш всичко, целия организъм. Постковидният синдром може да удари навсякъде и борбата с него ще е много трудна, но продължаваме да търсим варианти.

Ние не знаем кой от многото нови щамове води до по-тежък постковиден синдром, а той очевидно ще зависи от характеристиките на всеки нов щам на вируса. Затова казвам, че няма нищо универсално, много е трудно.

Всичко зависи кой човек от какво се оплаква - дали е хронична умора, дали е мозъчна мъгла, която пречи да се извършват нормално задълженията, дали ще е косопад, кожен проблем, всичко може да бъде засегнато. В повечето случаи човек усеща, че не се чувства добре, че е загубил тонус и започва да търси причината.