Силно преработените храни водят до смърт

Те се произвеждат или изцяло от промишлени вещества и съдържат малко или никакви пълнозърнести храни

Здраве
15:42 - 30 Май 2019
2954
Силно преработените храни водят до смърт

Хората, които ядат големи количества силно преработени храни, от зърнени закуски и готови ястия до кифли и сладолед, са изложени на по-голям риск от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт. Това показват две големи проучвания, цитирани от британските медии.

Констатациите, направени от отделни екипи във Франция и Испания, добавят към нарастващите доказателства, че храните, произведени във фабрики с промишлени съставки, може да имат пръст в редица медицински заболявания като рак, затлъстяване и високо кръвно налягане.

Във френското проучване NutriSanté изследователите от Университета в Париж са събрали подробности за диетата и здравето на повече от 105 000 души. При над пет години наблюдение, тези, които са консумирали най-"свръхпреработената" храна, са били с най-голям риск от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми. Когато количеството на свръхпреработените храни в диетата се увеличи с 10 процента, например от 10 на 20%, рискът от заболявания се е повишил с 12 процента.

Проучването, публикувано в British Medical Journal, не доказва, че ултрапреработените храни причиняват болести. Освен това ефектът не изглежда особено голям, дори и при най-ентусиазираните потребители на нездравословна храна. Резултатите показват, че 277 случая на сърдечно-съдови заболявания ще се появяват всяка година при 100 000 големи потребители на ултрапреработени храни, в сравнение с 242 случая при същия брой потребители, които не консумират големи количества ултрапреработени храни.

Ала Матилде Тувие, която е член френския екип от изследователи, изтъква, че има достатъчно доказателства, за да могат държавните здравни власти да прилагат предпазни мерки и да съветват хората да намалят консумацията на такива храни. "Обществеността трябва да избягва тези храни колкото е възможно повече", настоя тя, допълвайки: "Трябва да се върнем към по-базово хранене, диети и храни."

Ултрапреработените храни обикновено се приготвят от промишлени съставки, смесени нишестета, захар и наситени мазнини с добавки като консерванти, свързващи и насипни вещества, подсладители, ароматизатори и "сетивни подобрители". Във Великобритания тези храни са толкова популярни, че съставляват половината от националната диета, повече от всяка друга страна в Европа.

За второто проучване, също публикувано в British Medical Journal, екип от Университета в Навара в Памплона е наблюдавал хранителните навици и здравето на почти 20 000 испански висшисти от 1999 до 2014 г. В хода на проучването са починали 335 участници. След като са били взети под внимание фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса и дали хората пушат или не, тенденцията е била ясна. Едната четвърт от потребителите с най-голяма консумация на ултрапреработени храни, които са яли повече от четири порции на ден, е с 62% по-вероятно да са починали от едната четвърт с най-малка консумация, които са яли по-малко от две порции на ден. За всяка допълнителна порция рискът от смърт се е увеличил с 18%.

Мария Бес-Растроло, ръководител на испанското проучване, подчертава, че фактът, че смъртността нараства с повишената консумация на ултрапреработени храни, категорично показва, че виновни за това са ултраобработените храни. Тя каза, че е важно да се научи как да разпознава храната, добавяйки: "Ултрапреработените храни се произвеждат предимно или изцяло от промишлени вещества и съдържат малко или никакви пълнозърнести храни. Те са готови да се затоплят, да се пият или да се ядат."

Тувие посочва, че не било ясно как ултрапреработените храни могат да навредят на здравето. Дори след като нейната лоша хранителна стойност е взета под внимание, консумацията все пак е свързана с повече заболявания и смърт. Едно подозрение е, че тя измества по-здравословните, по-питателни храни, но добавките и може би замърсителите от преработката и опаковането също могат да играят роля.