Силвия Аздреева: На върха си покорил себе си! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Самото чувство да застанеш на най-високата точка на света е невероятно, заяви нашето момиче при завръщането си в България

Новини
22:30 - 04 Юни 2022
13207
Силвия Аздреева: На върха си покорил себе си! (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Толкова съм щастлива, най-вече заради българската нация. Това е много голямо постижение за нас, българите. Да развеем българския флаг по тези най-високи върхове, не се случва толкова често. Съжалявам, че не мога да говоря нормално, но съм адски развълнувана." Това бяха първите думи на българска земя, изречени от Силвия Аздреева, която се прибра след покоряването на Еверест и Лхотце.

Тя стана първият българин, покорил последователно двата осемхилядника, втората българка на най-високия връх в света, първата българка и общо четвъртият българин и на четвъртия по височина Лхотце.

Силвия имаше емоционално посрещане на летище София. Първо с питка и сълзи на очите я приветства развълнуваната й майка. А след букети, транспаранти, детски рисунки и прегръдки, тя получи и първа страница на "24 часа" от броя от 25 май, когато Силвия грее от първа страница с българското знаме на Еверест. Брой, в който Аздреева направи истинска изповед за уникалното си постижение.

"Емоцията да стъпиш на върха е страхотна, но всъщност не можеш да се зарадваш истински, тъй като трябва да мислиш за слизането. Самото чувство да застанеш на най-високата точка на света е невероятно. Виждаш само Хималаи около себе си, а по-високо от теб няма. В този момент не си покорил нещо друго, покорил си себе си.

Чувстваш се много горд. Бях супер щастлива заради моите съграждани от Петрич. Знам, че това ще остане завинаги в историята на Петрич, а вече е част и от историята на България. На върха си щастлив, но за кратко, защото трябва да си много концентриран за пътя надолу, който е много опасен.

През цялото време те е страх, защото си на предела на силите си. Особено на втория връх, на Лхотце. Чувстваш се безпомощен. А няма кой да ти помогне, ти трябва да слезеш сам, със своите крака, така, както си се качил", каза още Силвия при посрещането си в София.

"Не вярвам да са ме подценявали. От нашата експедиция бях първият човек, който изкачи Еверест. След това, дори и някои да са имали някакви съмнения, вече нямат такива", отговори Силвия на въпрос как са гледали на едно хубаво момиче от България, тръгнало да покорява най-високото място на света.
"В последните месеци усетих, че тези големи върхове започват да ме дърпат", описа тя как хобето й да се катери е преминало в коренно различни измерения.

Попитана дали може да очакваме от нея изкачване на втория по височина връх в света К2, отвърна с усмивка: "Ами, да. Защо не? Само да не ме чуе семейството ми." След което се огледа за намиращите се вблизост нейни най-близки хора.