Силвия Лулчева продава Кирил Ефремов за €300 000 (СНИМКИ)

Култура
19:38 - 02 Февруари 2021
8756
Силвия Лулчева продава Кирил Ефремов за €300 000 (СНИМКИ)

Каква цена е готова да плати една жена, за да купи мъжа на живота си? А каква сума ще приеме друга дама, за да продаде мъжа на живота си? Оказва се, че 300 000 евро е приемлива цена и за двете страни. А всъщност имат ли любовта и брака някаква цена? Пред такива въпроси – хем сериозни, хем смешни се изправят героите на Силвия Лулчева, Рада Кайрякова и Кирил Ефремов в комедията "Искам вашия мъж" на сцената на Сатиричния театър. Това е и първият премиерен спектакъл за трупата през 2021 г.

Ненадейно тримата се оказват в любовен триъгълник - съпругата Елена (Силвия Лулчева), съпруга Андрей (Кирил Ефремов) и любовницата Оксана (Рада Кайрякова) прекарват една незабравима вечер, изпълнена с неочаквани истини и обрати, през която всеки от тях преосмисля живота си.

Оксана отива в дома на Елена и Андрей с нестандартното предложение да получи съпруга на Елена срещу... 300 000 евро. И вместо двете жени да се хванат да косите, те се сближават и сприятеляват за ужас на героя на Кирил Ефремов. Какво ще произлезе от тази едновременно абсурдна и нажежена ситуация и ще бъде ли продаден в крайна сметка мъжа? И при коя от двете дами ще остане Андрей? Или пък ще отиде при трета?

Пиесата "Искам Вашия мъж" е написана от руския драматург Михаил Задорнов (1948-2017), роден в Юрмала, в бившата Латвийска ССР, в артистично семейство. Баща му Николай Задорнов е известен писател от Рига, а майката Елена Матусевич (1909-1992) произхожда от стар род, чиито корени стигат до полския крал Стефан Батори. Родителите искат синът им да стане инженер, затова той отива в Москва и завършва институт. В началото на 80-те години обаче започва кариера като хуморист, а по-късно с усмивка си спомня за своето "инженерно" минало. "Искам Вашия мъж" е в превод на Боряна Пашева. Сценографията е на Боряна Семерджиева.

"Искам Вашия мъж“ е комедия на тънките чувства, болезнени надежди и невъзможните очаквания. Спектакъл за отчаяното търсене на любов, на близост, на нежност и на желанието да бъдеш с другия! Това е и един разказ за човешките търсения, страхове и надежди.

Режисьорът Владлен Александров определя този "чуден разказ за света на любовта" като смешен, абсурден, сатиричен и комичен филм за надеждата.

От пиесата прозират истини като това, че любовта отминава, но не и ревността, че по-добре е да се влюбиш в приятел от детството, а не в непознат мъж, защото от първия е по-трудно да се разочароваш, че в много случаи мъжът обикновено създава един изкуствено съвършен образ за себе си пред любимата, като дори усмивката, в която тя се е влюбила, е репетирана в огледалото, и колко лесно този балон се пука изведнъж и показва истинския човек зад него, пълен с недостатъци и дори отблъскващ. И след 20 години брак жената може да напише упътване за употреба в 3 лесни стъпки на мъжа до нея.

За Владлен Александров "Искам вашия мъж" е безкомпромисен поглед върху взаимоотношенията на мъжа и жената. "Текстът върви по ръба на драматичното и смешното. Общо взето, той говори за познати неща, за взаимоотношения между мъж и жена, семейство... Намесва се третата точка от триъгълника - любовницата на мъжа, борбата на двете жени за този мъж, надмощието една над друга. Аз лично открих един особен жанр, който не се среща често по нашите сцени - така наречената трагикомедия. Затова беше провокация да се захвана с този текст", коментира режисьорът.

Според Александров в някакъв смисъл тези взаимоотношения на мъжа със съпругата му и с любовнацата са хем модел, хем антимодел на семейство. "Познаваме страшно много случки на изневери, на двойствен живот. Защото в пиесата става въпрос точно за това - за двойствения живот на един мъж. Цялата история, е че нашите герои искат да бъдат щастливи. Как човек да открие щастието? Как да откриеш щастието чрез любовта? Това е поуката и смисълът в действието на тези хора - те просто искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време", коментира режисьорът.