Симеон Дянков : Асен Василев си е объркал ресора

Според бившия министър отколешният любимец на Радев става за социален, а не финасов министър

Политика
10:27 - 15 Октомври 2022
5273
Симеон Дянков: Асен Василев си е объркал ресора

Симеон Дянков, бивш финансов министър от времето на ГЕРБ, Асен Василев е подходящ за социален министър, но не и да управлява финансовото министерство. Това заяви той в "Тази събота" по БТВ. 

Според Дянков именно финасовият министър трябва да е лошият в едно правителство и да казва, че няма пари. 

"Асен Василев раздваше повече, отколкото можем да си позволим.Не, че не трябва да ни се вдигнат доходите, но трябва да можем да си го позволим. Всеки финансов министър се оценява според това: има ли висока инфлация, има ли висок дълг, има ли голям дефицит. И по трите показателя Василев не се справи", каза Дянков.

Според него, за да влезем в Еврозоната, трябва да овладеем инфлацията. Необходимо ни е редовно правителство, с него по-лесно може да се прави политика с дълг, особено когати ни трябва още по-голям дълг. В актуализирания бюджет на предишния кабинет са заложени 16 млрд. лева. "Такъв дълг никога не сме вземали, не е излишен страхът, че можем да влезем в дългова спирала", допълни Дянков.

И още - според бившия финансов министър, останал известен с "постната пица", в момента нямаме пари нито за самолети, нито за увеличение на пенсиите от октомври. 

"Просто не можем да си го позволим", категоричен бе Дянков.