Симеон Дянков вещае доста „постна” пица

Инфлацията ще стигне 20%, прогнозира бившият финансов министър

Общество
19:09 - 19 Юни 2022
4724
Симеон Дянков вещае доста „постна” пица

Една от малкото макроикономически мерки, които могат да помогнат срещу инфлацията е да се инвестира в инфраструктура, но точно това не се прави. Това коментира в предаването "120 минути" на Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков, прочул се репликата, че бюджет 2010 е „малка постна пица”.

Според него парите за пътища не са залегнали в бюджета за тази година, а те са необходими.  

Запитан за задкулисието, за съмненията при изразходването на тези пари, Дянков обясни, че е трябвало да се каже, че средства в бюджета за тази година няма и че те ще дадат за 2023 г.

"Съгласен съм, огромна сума е, но не е трябвало да се обещава, ако минете по част от Хемус, ще видите, че там вече треви растат, още една такава година трасето се руши", допълни още Дянков.

Според него инфлацията няма да се успокои до края на годината, а България изостава, страната традиционно има по-висока инфлация.

"Тя ще продължи да е висока и над 12%, може би около 14% на средна годишна основа", смята той.

Запитан може ли да стигне 20, той смята, че на месечна основа може да стигне до 20%, но иначе ще е 14. Според Дянков при двуцифрена инфлация винаги могат да се очакват сътресения в икономическата, политическата и финансовата област.

Той смята, че увеличението на данъци е неизбежно.

Според него хората с ипотеки трябва да се радват, защото ще спечелят, след като ЕЦБ повиши лихвения процент, а тези, които искат да купуват жилища, трябва да побързат. В САЩ вече е обявено увеличение на лихвата и за юли.

"Очаквам да е 2-2,5% над този в началото на годината, което ще оскъпи всички кредити и този процес ще продължи 2-3 години", смята Дянков. Според него финансовият министър Асен Василев е прав, когато иска да изтегли заем за погасяване на дълга сега, защото това ще е по-евтино, отколкото след година. След 3-4 месеца също ще е по-скъпо.

"Аз високо оценявам кабинета, премиерът се справя добре, финансовата политика е по-лоша от средната, направиха се грешки с мораториума за енергийните цени, провежда се съдебна реформа, мисля че кабинетът има перспектива, ако оцелее след тези 2-3 трудни седмици", допълни още Дянков.